HOĆE LI “NEPTUNOVA DEKLARACIJA” OKONČATI KRIZU SMJENA POSADA NA BRODOVIMA

Izvor: pomorac.net

 

Preko 300 čelnika pomorske industrije i boraca za ljudska prava potpisalo je novi „globalni zavjet“ pozivajući na odgovornost brodsku industriju i konačno okončavajući sve dublju krizu smjene posade.

Potpisnici Neptunove deklaracije obećali su da će preuzeti zajedničku odgovornost za rješavanje krize zbog koje su stotine tisuća svjetskih pomoraca primorani na prisilni rad, piše Offshore Energy.

Generalni tajnik ITF-a Stephen Cotton na početku je pozdravio svih 327 tvrtki i organizacija koje su potpisale Neptunovu deklaraciju, inicijativu koju je vodio Global Maritime Forum.

“S porastom novih sojeva Covida, nažalost vidimo kako vlade uvode nova ograničenja. Trenutno je vrijeme da svaki izvršni direktor, svaki član uprave svake tvrtke koja se oslanja na globalni brodarski promet zahtijeva da vlade ne zaborave ključne radnike koji upravljaju njihovim gospodarstvima i odblokiraju svoje granice pomorcima prije nego što se ova kriza pogorša.”

Potpisnici Neptunove deklaracije obvezali su se djelovati, uključujući i pozivanje kolega iz industrije i vlada da:

  • prepoznaju pomorce kao ključne radnike i daju im prioritetni pristup cjepivima Covid-19
  • uspostave i implementiraju zlatne standarde zdravstvenih protokola na temelju postojeće najbolje prakse
  • povećaju suradnju između brodskih operatera i čartera kako bi se olakšale smjene posade
  • osiguraju zračnu povezanost između ključnih pomorskih čvorišta za pomorce

“U ime A.P. Mollera – Maerska potpisao sam Neptunovu deklaraciju o dobrobiti pomoraca i smjeni posade. Naši su pomorci tijekom pandemije podnijeli velike osobne žrtve da bi održali globalnu trgovinu i moraju biti prepoznati kao ključni radnici u svim zemljama. Sigurnost naših ljudi naš je glavni prioritet. Njihova dobrobit i sposobnost prelaska granica ključni su za kontinuiranu isporuku kritičnih zaliha i globalnu trgovinu u vrijeme krize. Imamo zajedničku odgovornost da zajedno radimo na rješavanju ovoga za naše neopjevane heroje” – rekao je Soren Skou, izvršni direktor tvrtke A.P. Moler / Maersk.

„Kako prelazimo u drugu godinu pandemije COVID-19, zdravlje i dobrobit naših pomoraca su nam najbitniji. Hitno olakšavanje repatrijacije pomoraca i smjene posade od vitalnog su značaja” – rekao je Soren Toft, izvršni direktor MSC.

Unatoč svim značajnim naporima brodovlasnika, međunarodnih organizacija i nekih vlada, situacija se samo pogoršava uvođenjem novih zabrana putovanja.

Neki od potpisnika su velike multinacionalne kompanije kao što su BP, Cargill, Rio Tinto i Shell, Maersk, MSC, CMA CGM, COSCO Shipping, Frontline, Euronav, Hapag-Lloyd, MOL, NYK Line, Trafigura i mnoge druge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top