Cijepljenje pomoraca

ZHUPK ( Zajednica Udruga pomorskih Kapetana Hrvatske ) uputila je HZJZ-u ( Hrvatski Zavod za Javno Zdravstvo ) dopis u kojem je traženo da naši pomorci dobiju PRIORITET kod cijepljenja protiv virusa COVID-19.. i odgovor je stigao kojeg Vam u cijelosti prenosimo …

Naravno da ZHUPK NIJE ZADOVOLJNA .. te će Zajednica uputiti novi dopis ..sa dolje navedenim obrazloženjem :

Činjenice:

Velika večina pomorskih kompanije u svijetu, zahtijevaju od svojih pomoraca da se cijepe protiv COVID 19 i da potvrdu o cijepljenju dostave prije ukrcaja.

Pomorci se cijepe dugi niz godina, protiv, žute groznice, boginja, kolere, i drugih zaraznih bolesti a evidencija o cjepivima im je u Žutoj knjižici. Bez uredno popunjene žute knjižice, odnosno urednih cjepiva nema ukrcaja.

Pomorci su na dopustu kod kuće mjesec dana, dva ili najviše tri mjeseca. Kad dobiju poziv na brod nemaju mjesec dana do ukrcaja, obično je to do jedne sadmice i u tom periodu moraju napraviti liječnićki pregled i još mnogo detalja prije polaska od kuće.

Procedura cijepljenja protiv Covida 19 se sastoji u dva cjepiva, a razmak je cirka 28 dana, to znači da oni koji imaju ugovore mjesec dana,( dredgeri OFF Shore ) to jedva mogu uspit uz dobru organizaciju.

Potrbno je HITNO donjeti protokol o cijepljenju pomoraca, ako želimo da ta profesija i dalje postoji. Mora im se omogučit cijepljenje hitno i bez odlaganja, kao što je to u Nizozemskoj i u U.K., u protivnom će veći dio od 16-18.000 pomoraca ostati nezaposleno.

 

 

ZHUPK je takodjer pokrenula akciju prekno  dnevnog tiska ” Slobodna Dalmacija” da je ovo pitanje postavi na jednom od slijedećih brifinga Stožera, pa ćemo vidjeti rekaciju i u tom smislu  ZHUPK će  pokrenuti nove incijative  za riješavanje ovog gorućeg problema naših pomoraca.Treba istaknuti kako  se je po ovom pitanju angažirao i SPH ( Sindikat pomoraca Hrvatske)

Sve vijesti vezano za ovaj problem, kao i za sve ostale aktivnost u zaštiti naših pomoraca, koje provodi naša Udruga a ,u punoj suradnji sa ZHUPK, biti će  uredno objavljivani.

 

Predsjednik  Udruge                                                                                             Predsjednik Upravnog Odbora

kap.Sanjin   Dumanić                                                                                           kap. Miroslav Pinterić

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top