O nama Vijesti Članstvo Podupirući članovi Forum Kontakt
 
 
07.02.2011.
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: U ožujku počinje posebni program obrazovanja pomoraca.
Cijelo priopćenje možete pogledati ovdje.

14. broj "Kapetanovog glasnika"
izašao je iz tiska i ovih dana će doći na adrese svih naših članova.

Molimo sve zainteresirane članove da nam što prije pošalju članke za novi broj "Kapetanovog glasnika" koji je u pripremi. Članke pošaljite najkasnije do 20. ožujka bilo mailom bilo poštom kako bismo Glasnik na vrijeme mogli tiskati i poslati na vaše adrese prvih dana mjeseca svibnja.

ČLANARINA 2007. godine
Na adrese naših redovnih članova poslat ćemo uplatnice za članarinu za 2007. godinu. Iznos članarine ostaje isti kao i do sada. Za članove u radnom odnosu 120,00 kn, a za umirovenike 30,00 kn. Članovi mogu, ukoliko žele, doći osobno u tajništvo uplatiti članarinu. Zahvaljujemo se svim članovima koji su svojom uplatom u 2006. godini ispunili svoju člansku obvezu i na taj način pridonijeli radu Udruge.

22. siječnja 2007. god. - održana je promocija knjiga "Poznavanje broda" i "O projektiranju i konstrukciji broda" autora dr.sc. Igora Belamarića, a u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta. Promocija je održana u Zavodu HAZU u palači Milesi u Splitu pred brojnom publikom.

Svim članovima i suradnicima naše Udruge, njihovim obiteljima i svi pomorcima želimo Sretan Božić i Novu 2007. godinu
uz želje za mirno more te brz i siguran povratak svojim obiteljima!

29. prosinca 2006. god. - u prostorijama "Split Ship Managementa" održan je prigodni božićno-novogodišnji domjenak.

BOŽIĆNI DOMJENAK 21. prosinca 2006. god.
Kako je i običaj, Izvršni odbor svake godine nastoji se prigodnim domjenkom zahvaliti našim podupirućim članovima što su svojom financijskom potporom omogućili rad naše Udruge. Domjenak se ove godine održao u lučici PŠD "Zenta", gdje je predsjednik Udruge kap. Dražen Komerički uz riječi zahvale i planove za iduću godinu, zaželio svima prisutnima sve najbolje u nadolazećim božićnim blagdanima i Novoj 2007. godini!

20. prosinca 2006. god. - predstavljena je knjiga "Pomorsko imovinsko pravo" autora prof. dr. sc. Drage Pavića u izdanju "Književnog kruga" - Split. Pred brojnim auditorijem na svečanom predstavljanju o knjizi su govorili prof. emeritus Ivo Grabovac, prof. dr. sc. Branimir Lukšić i prof dr. sc. Drago Bolanča. Predstavljanje održano je u Zavodu HAZU u palači Milesi u Splitu.

20. prosinca 2006. god. - prigodni Božićni i novogodišnji domjenak u organizaciji zapovjednika flote Hrvatske ratne mornarice Ivice Tolića održan je u Domu Hrvatske vojske u Lori.

06. prosinca 2006. god. - u hotelu "Park" održan je Božićni domjenak u organizaciji NYK Shipmanagement Pte Ltd.

BLAGDAN SVETOG NIKOLE 6. prosinca 2006. god.
U svetištu Gospe od Pojišana ovaj dan posebno se svečano obilježava. Mnogobrojni štovatelji sv. Nikole, pomorci, njihove obitelji, učenici i studenti pomorske škole i fakulteta dolaze na svete mise koje se održavaju u 8, 10 i 19 sati a predvodi ih fra Zlatko Josip Šafarić, lučki kapelan i ravnatelj «Apostolata mora» u Hrvatskoj. Ove godine je svečanu misu u 19 sati predvodio nadbiskup monsinjor Marin Barišić. Po završetku mise predstavljen je sedmi broj časopisa Apostolata mora "Sidro".
Nakon mise u samostanskoj dvorani organizirana je svečana večera kojoj iz godine u godinu prisustvuje sve veći broj predstavnika brodarskih tvrtki, Pomorske škole i Pomorskog fakulteta, predstavnici Udruge pomorskih kapetana i Udruge pomorskih strojara te suradnika Apostolata mora. Ove godine predstavnice "Brodosplita" uručile su poklon - umjetničku sliku fra Zlatku Josipu Šafariću.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka ove godine je središnju proslavu Dana pomoraca organiziralo u Dubrovniku. Program obilježavanja trajao je dva dana, prvog dana 5. prosinca organizirano je predstavljanje Konvencije o radu pomoraca 2006. i idejni projekt hrvatskog školskog broda tipa "Loger" u izradi Brodarskog instituta, dok su drugog dana na sam blagdan sv. Nikole uručena priznanja u nekoliko kategorija. I to:
• Za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva nagradu je dobio član Udruge prof. dr. sc. Hrvoje Kačić kao vrsni stručnjak pomorskog prava, a osobito brodarstva i brodogradnje.
• Za unaprijeđenje sigurnosti plovidbe i zaštitu pomorskog okoliša: Pomorski meteorološki centar Split koji meteorološkim izvještalima i bdijenjem omogućava sigurnost života na moru.
• Za traganje i spašavanje na moru i unaprijeđenje službe: Lučka kapetanija Split za niz brzih i uspješnih intervencija na moru.
Svima nagrađenima od srca čestitamo!

13. broj "Kapetanovog glasnika" izašao je iz tiska i narednih dana biti će dostavljen na adrese naših članova.

TREĆA REDOVNA SKUPŠTINA I PRIGODNI DOMJENAK 05. prosinca 2006. god.
Ove godine smo prema odluci Izvršnog odbora ponovno spojili održavanje Skupštine i Domjenka, jer se prije dvije godine to pokazalo veoma uspješno i praktično. Skupština je održana u s početkom u 17.00 sati, a potom Domjenak u 18.00 sati.
Treća redovna skupština
Redovna skupština održala se nakon dvije godine. Skupštinu je otvorila naša nova članica gđa kapetanica Karolina Čirjak, koja je posebno za ovu prigodu doputovala iz Zagreba. Nakon odane počasti preminulim članovima Udruge, tijela Udruge dala su svoje izvještaje, koje su sudionici skupštine jednoglasno prihvatili.

Prigodni domjenak
I ove godine je održano tradicionalno druženje članova Udruge pomorskih kapetana i Udruge pomorskig strojara. Druženje je proteklo u ugodnom i veselom raspoloženju upotpunjenom ukusnom hranom i zvucima dalmatinske glazbe.

POSJET BRODU "SUTLA" 05. prosinca 2006.god.
Uoči blagdana sv. Nikole običaj je da izaslanstvo Udruge posjeti brod koji se toga dana nalazi u luci. I ove godine je to bio brod "Sutla", predsjednik Udruge kap. Dražen Komerički, član Izvršnog odbora kap. Mladen Russo, mr.sc. i administratorica naše udruge dipl. prav. Tea Zaninović zajedno sa suradnicima Apostolata mora fra Zlatkom Josipom Šafarićem i Anamarijom Petrić, posjetili su posadu broda, na vezu u Kaštel Sućurcu.
Predsjednik kap. Dražen Komerički, uz nekoliko prigodnih riječi, zapovjedniku broda kap. Željku Mejašu i posadi uručio je sliku sv. Nikole s posvetom.
Fra Zlatko Josip Šafarić, lučki kapelan i ravnatelja Apostolata mora u Hrvatskoj, izmolio je prigodnu molitvu i čestitao je posadi i svim pomorcima njihov dan.
Zapovjednik broda pozvao je sve prisutne na druženje i prigodnu marendu.

04. prosinca 2006. god. - predstavnici naše Udruge kap. Dražen Komerički, predsjednik i kap. Miroslav Pinterić, predsjednik Izvršnog odbora, posjetili su glavnu podružnicu NYK u Splitu.

15. studenog 2006. god. - u palači Milesi u organizaciji i izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta održana promocija knjige autora Mithada Kozličića pod naslovom "Istočni Jadran u djelu Beautemps-Beaupréa".

27. listopada 2006. god. - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Jadranski zavod u Zagrebu organizirao znanstveni skup pod nazivom "Pomorsko pravo i pravo mora - interesi Hrvatske".

28. rujna 2006. god. - Svjetski dan pomorstva.

28. rujna 2006. god. - svečano obilježen Dan flote Hrvatske ratne mornarice.

18. rujna 2006. god. - 15. jubilarna obljetnica utemeljenja Hrvatske ratne mornarice koja je obilježena prigodnom svečanošću.

18. rujna 2006. god. - u Učilištu "Split Ship Managementa" svečano otvaranje integriranog simulacijskog sustava zapovjedničkog mosta i strojarnice.

01. kolovoza 2006. - našu Udrugu posjetili su predstavnici NYK Line predvođeni kapetanom Takao Manji i tom prilikom uručili smo počasnom članu kapetanu Manji člansku iskaznicu i značku Udruge.

19. srpnja 2006. - Hrvatska pomorska straža, organizirala je druženje sa Savezom austrijskih pomorskih udruga i Savezom talijanskih pomorskih udruga, povodom 140. godišnjice Viškog boja.

20. lipnja 2006. - u Zadru, Apostolat mora je organizirao godišnji susret svojih djelatnika i suradnika

31. svibnja 2006. - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u svojim je prostorijama u Zagrebu organiziralo skup pod nazivom "Hrvatsko pomorsko zakonodavstvo u procesu usklađenja s pravnom stečevinom Europske unije", na tom skupu i naša Udruga je imala svog predstavnika.

26. svibnja 2006. - Zadar, svečano potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci, Pomorskog fakulteta u Splitu, Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Dubrovniku, u organizaciji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Svečanost potpisivanja se održavala na m/b "ZADAR" u zadarskoj Gradskoj luci.

20. svibnja 2006. - održana je književna večer «Joža Horvat u književnosti mora».

U mjesecu svibnju, kako je već običaj, izašao je iz tiska 12. broj "Kapetanovog glasnika", koji će se poštom dostaviti na adrese svih naših članova.

14. siječnja 2006. - prisustvovali smo Izvanrednoj skupštini Hrvatske pomorske straže.

BOŽIĆNI DOMJENAK 21. prosinca 2005. god.
Izvršni odbor Udruge, nastojeći iskazati našu zahvalnost podupirućim članovima, i ove godine je sve njih pozvao na prigodni božićni domjenak priređen u kafiću J.K."Labud"-Split. Predsjednik Udruge kap. Dražen Komerički, ukratko je upoznao podupiruće članove sa radom Udruge i našim planovima u slijedećoj godini, te je svim podupirućim članovima zahvalio na financijskoj potpori. Potom je svima nazočnim zaželio sretan Božić , te sretnu i uspješnu 2006. godinu!

17. prosinca 2005. - prisustvovali smo Izbornoj godišnjoj skupštini "Udruge pomorskih strojara - Split", održanoj na Jadrolinijinom brodu "Dubrovnik".

12. prosinca 2005. - Božićni domjenak, u organizaciji NYK Shipmanagement Pte Ltd., održan je u hotelu "Park".

BLAGDAN SVETOG NIKOLE 6. prosinca 2005. god.
Članovi Udruge prisustvovali su polaganju vijenca u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske kod spomenika palom pomorcu, na Katalinićevom brigu, u znak sjećanja na poginule i preminule pomorce.
Na sam blagdan mnogi pomorci dolaze u svetište Gospe od Pojišana, od davnina poznatu zavjetnu crkvu splitskih pomoraca. Svečane mise su se održale u 8, 10 i 19 sati, a predvodili su ih fra Zlatko Josip Šafarić, lučki kapelan i ravnatelj «Apostolata mora» u Hrvatskoj i mons. dr. Josip Delić. Nakon svake mise članovi Udruge, kapetani Petar Bubić, Joško Mikelić i Mislav Hraste, predstavili su novi broj časopisa «Sidro» kojeg izdaje «Apostolat mora». Poslije mise na prigodnoj večeri u samostanskoj dvorani našli su se čelni ljudi splitskih brodarskih društava, Pomorskog fakulteta i Pomorske škole, te predstavnici Udruge pomorskih kapetana, Udruge pomorskih strojara i suradnici Apostolata mora.

PRIGODNI DOMJENAK U «DOMU HRVATSKE VOJSKE» U LORI 5. prosinca 2005. god.
Uoči blagdana, zajedno se «Udrugom pomorskih strojara», organiziran je već tradicionalni domjenak povodom sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i Dana pomoraca. Domjenak je i ove godine priređen u restoranu Doma Hrvatske vojske u Lori. Odaziv članstva bio je više nego dobar. Uz čašicu i «dobre bokune» bila je to lijepa prilika za ugodan razgovor i druženje. I kao što priliči ovakvom susretu ni ovaj put nije domjenak završio bez «dobre pisme».

POSJET BRODU «SUTLA» 5. prosinca 2005. god.
Poštujući običaj da se o blagdanu sv. Nikole posjeti posada jednog broda u luci, u ponedjeljak 5. prosinca 2005. god., uoči blagdana sv. Nikole i Dana pomoraca, predsjednik Udruge kap. Dražen Komerički, predsjednik Izvršnog odbora kap. Miroslav Pinterić i administratorica naše udruge, dipl. prav. Tea Zaninović, zajedno sa suradnicima Apostolata mora, posjetili se posadu broda «SUTLA», na vezu u Kaštel Sućurcu.
Predsjednik kap. Dražen Komerički, nakon čestitke i par prigodnih riječi, posadu je darovao slikom sv. Nikole. Sliku s posvetom uručio je zapovjedniku broda, kapetanu Eldi Svičareviću.
Tom prilikom fra Zlatko Josip Šafarić, lučki kapelan i ravnatelja Apostolata mora u Hrvatskoj, uz čestitke posadi i svim pomorcima, izmolio je i prigodnu molitvu.
Nakon zajedničkog fotografiranja zapovjednik je sve okupljene pozvao u blagovaonu na čašćenje. I ovom prilikom komplimenti i pohvale «kogu».

Početkom mjeseca prosinca izašao je iz tiska novi 11. broj «Kapetanovog glasnika», koji će poštom biti dostavljen svim našim članovima na kućne adrese.

IZRAĐENE SU ZNAČKE UDRUGE
Svesrdno zahvaljujemo «Jadroplov d.d. - Split» na donaciji za izradu značaka!
Članovi koji još nisu predigli značke, mogu ih predići u tajništvu Udruge.

30. rujna 2005. - obilježavanje Svjetskog dana pomorstva, održano je u Pomorskom muzeju u Splitu, u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske.

6. svibnja 2005. - proslavljena je 11. obljetnica osnutka tvrtke «Split Ship Management» d.o.o.

24. travnja 2005. - Hrvatska pomorska straža organizirala je prijateljski susret Saveza austrijskih pomorskih udruga i časnika fregate Köln.

U prvim danima mjeseca svibnja iz tiska izlazi 10. jubilarni broj «Kapetanovog glasnika», koji će kako i do sada stići poštom na vaše kućne adrese.

OBILJEŽAVANJE 5. GODIŠNJICE RADA UDRUGE 1. travnja 2005. god.
U prostorijama J.K. «Labud» obilježen je 5. rođendan naše Udruge. Pozivu na proslavu odazvao se velik broj članova, podupirućih članova i ostalih pozvanih gostiju. Svečanost se odvijala u ugodnom druženju, čašćenju i nazdravljanju daljnjem radu i prosperitetu Udruge, a vrhunac obilježavanja rođendana bilo je rezanje torte sa simbolom i motom naše Udruge, koju nam je izradila i poklonila splitska slastičarna Delta, kojoj se i ovim putem svesrdno zahvaljujemo.

4. ožujka 2005. - Javna rasprava «Nacrt prijedloga zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu», u organizaciji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, održana je u prostorijama Županje splitsko-dalmatinske.

22. veljače 2005. - održana je Redovna skupština «Udruge pomorskih kapetana i časnika Sjevernog Jadrana «Kraljica mora»» u Rijeci.

23. prosinca 2004. - svečanom krštenju/porinuću nov.br. 434 u brodogradilištu «Brodosplit», koja se gradi za uglednog hrvatskog brodara «Tankerska plovidba-Zadar».

BOŽIĆNI DOMJENAK 22. prosinca 2004. god.
I ove je godine za podupiruće članove Izvršno odbor organizirao prigodni božićni domjenak u prostoru J.K. «Labud». Pozivu su se odazvali gotovo svi podupirući članovi i većina članova Izvršnog odbora.
Predsjednik Udruge kap. Dražen Komerički održao je pozdravni govor, a tom je prigodom Apostolatu mora uručena diploma o počasnom članstvu. Uz bićerin i domaće fritule, stvoreno je ozračje za ugodne razgovore u dobrom pretprazničkom raspoloženju.

19. prosinca 2004. - prisustvovali smo svečanom završetku jedriličarskog natjecanja 10. Božićne regate krstaša i 3. Kupa HRM, u organizaciji HRM u suradnji s Jedriličarskom savezom Hrvatske i Sveučilišta u Splitu.

BLAGDAN SV. NIKOLE 6. prosinca 2004. god.
Članovi Udruge prisustvovali su proslavi Dana pomoraca i zaštitnika pomoraca sv. Nikole, održanoj u Šibeniku u organizaciji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.
U poznatoj zavjetnoj crkvi splitskih pomoraca, svetištu Gospe od Pojišana, bilo je svečano i ove godine. Svečanu jutarnju misu u 10 sati predvodio je fra Zlatko Josip Šafarić, nacionalni ravnatelj Apostolata mora u RH, a svečanu večernju misu predvodio je novi biskup promotor mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup.

POSJET BRODU «ISTRA» 4. prosinca 2004. god.
Predsjednik Udruge kap. Dražen Komerički i predsjednik Izvršnog odbora kap. Miroslav Pinterić, zajedno sa suradnicima Apostolata mora, posjetili su posadu broda «ISTRA» u Gradskoj luci. Ovaj posjet jednom od brodova u luci postao je već tradicionalan. I ovom prilikom, posjetivši posadu jednog broda, predstavnici Udruge i Apostolata mora iskazali su poštovanje i zahvalnost svim pomorcima koji plove raznim morima, a posebno onima koji će predstojeće božićne blagdane dočekati daleko od obitelji i domovine.

IZBORNA SKUPŠTINA I PRIGODNI DOMJENAK 3. prosinca 2004. god.
Blagdan sv. Nikole «pao» je ove godine u ponedjeljak, pa smo umjesto u nedjelju uoči blagdana već uobičajeno predblagdansko obilježavanje ovog dana pomakli na petak 3. prosinca.
Izborna skupština
Kako je već ranije na Izvršnom odboru odlučeno da se izborna skupština održi u istom terminu kao i domjenak, odnosno neposredno prije domjenka, u 17 sati u velikoj dvorani Doma Hrvatske vojske održana je druga redovan i prva izborna skupština naše Udruge.
Nakon izbora radnih tijela i usvajanja izvješća o radu u proteklom razdoblju te razrješanja dosadašnjih članova tijela Udruge pristupilo se izboru predsjednika, članova Izvršnog odbora i Nadzornog odbora te Suda časti za sljedeće četverogodišnje razdoblje.
Za predsjednika Udruge predložen je i jednoglasno izabran dosadašnji predsjednik, kap. Dražen Komerički.
Za članove Izvršnog odbora predloženi su i jednoglasno izabrani kapetani: Toni Bielić, Božo Biočić, Mladen Brodarić, Ante Čupić, Sanjin Dumanić, Bogdan Dvornik, Ivan Franičević, Boris Horvat, Roko Jurić, Pavo Matić, Joško Mikelić, Ante Mlikota, Miroslav Pinterić, Ante Roje, Mladen Russo, Matko Vicelić i Zoran Vučić-Djaković.
Za članove Nadzornog odbora izabrani su kapetani: Paško Kolombatović, Nikica Radman i Ivo Vodopivec.
Za članove Suda časti izabrani su ovi kapetani: Alfonso Bezmalinović, Ivo Domljanović i Stojan Đaković.
Također, treba spomenuti da je na prijedlog Izvršnog odbora za počasnog člana Udruge imenovan APOSTOLAT MORA u Splitu.
Pod točkom razno raspravljalo se o mnogim aktualnim pitanjima, naročito o potrebi iznalaženja odgovarajućeg prostora za aktivnosti Udruge.
Prigodni domjenak
I ove je godine, zajedno s Udrugom pomorskih strojara, organiziran prigodni domjenak, ovaj put u Domu Hrvatske vojske na Poljudu, odmah nakon Izborne skupštine.
Puna dvorana i ugodan ambijent još jednom supotvrdili kako je dobra bila zamisao o okupljanju članstva prigodom blagdana sv. Nikole i Dana pomoraca.

U prosincu iz tiska izlazi novi 9. broj «Kapetanovog glasnika», koji će biti poštom podijeljen na adrese svih naših članova.

JAVNA TRIBINA 18. studenoga 2004. god.
U velikoj Sali Hrvatskog hidrografskog instituta organizirali smo stručnu javnu tribinu pod naslovom: «UTJECAJ BRODSKE KOMPANIJE I ORGANIZACIJE BRODA NA SIGURNOST PLOVIDBE». Predavač je bio dr. Toni Bielić, kapetan duge plovidbe i profesor na Pomorskom fakultetu u Splitu.
Predavač je ukazao na važnost dobre organizacije i djelotvorne komunikacije, kako unutar broda (timski rad) tako i između broda i brodara. Pritisak brodara na zapovjednika, naročito ako je zapovjednik sklon podilaženju brodaru, može se veoma negativno odraziti na razinu sigurnosti plovidbe. Šteta što je mnogo vremena potrošeno na izlaganje problema te je ostalo malo vremena za diskusiju o ovom vječno aktualnom pitanju.

30. rujna 2004. - obilježen je Svjetski dana pomorstva u Pomorskom muzeju «Gripe» u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske - Split. Istoga dana na Katalinića brigu kod svjetionika Pomorac položen je vijenac u sjećanje na poginule i nestale pomorce.

9. rujna 2004. - kršten je brod «GOVERNOR FARKHUTDINOV», u vlasništvu ciparskog brodovlasnika, u brodogradilištu «Brodosplit».

6. svibnja 2004. - proslavljena je 10. obljetnice «Split Ship Managementa» koja je održana u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Početak svibnja najavljuje nam zaštitnika grada Splita sv. Duju, a običaj je da nakon sv. Duje na adrese naših članova stiže i novi broj «Kapetanovog glasnika», ovaj put glasnika broj 8.

JAVNA TRIBINA 22. siječnja 2004. god.
U suradnji s Lučkom upravom Split, u dvorani Akademske udruge na Gripama, organizirali smo javnu tribinu pod naslovom «SIGURNOSNI ADPEKTI OPERACIJE TANKERA U OSJETLJIVIM PODRUČJIMA». Predavač je bio kapetan Nedjeljko Kapetanović iz kompanije Stena Bulk, Gothenburg, Sweden.
Predavač je prisutne vrlo detaljno informirao o aktualnim propisima i nastojanjima da se, radi zaštite i očuvanja morskog okoliša, rizici u plovidbi i eksploataciji tankera svedu na minimum. Posebno su prikazani problemi sprečavanja onečišćenja uslijed izlijevanja, a posebno balastnih voda.
Predavanje je bilo izuzetno poučno i šteta je što je samo mali broj studenata i učenika došao na ovu tribinu.

BOŽIĆNI DOMJENAK 19. prosinca 2003. god.
U prostorijama Udruge i ove godine je organiziran božićni domjenak na koji su po običaju pozvani podupirući članovi Udruge. Predsjednik Udruge, kap. Dražen Komerički upoznao je članstvo s aktivnostima Udruge te s planovima u slijedećoj godini, zaželivši na kraju sretan Božić, te uspješnu i sretnu 2004. godinu svim podupirućim članovima. Članstvo je tom prilikom upoznato s odlukom Izvršnog odbora da Apostolat mora postane novi podupirući član jer, kako je predsjednik rekao, Apostolatu mora dugujemo zahvalnost što naš Kapetanov glasnik, zajedno sa Sidrom, stiže u centre Stella Maris širom svijeta (Hamburg, Bremen, Dublin, Gdynia, Augusta, Montevideo, Melbourne, Mombasa, Port Luis-Mauritius, Lome-Togo itd.). Pater Zlatko je potom, u ime Apostolata mora svima zaželio sretan Božić i ostvarenje dobrih planova u slijedećoj godini.

18. prosinca 2003. - prisustvovali smo svečanoj i izbornoj godišnjoj skupštini «Udruge pomorskih strojara Split», održanoj na trajektu «Petar Hektorović» u povodu obilježavanja 70. godišnjice njezina osnutka.

BLAGDAN SV. NIKOLE 6. prosinca 2003. godine
Sindikat pomoraca Hrvatske u znak sjećanja na poginule i preminule pomorce, na Dan pomoraca, položio je vijenac na Spomenik palom pomorcu na Katalinića brigu.
Ministarstvo pomorstva prometa i veza svečano je obilježilo Dan pomoraca u Zadru

PRIGODNI DOMJENAK 5. prosinca 2003. godine.
U restoranu «Dva srca», naša Udruga je s Udrugom pomorskih strojara zajednički i ove godine organizirala već tradicionalni prigodni domjenak. Izuzetno dobar odaziv članstva potvrđuje kako čovjek u današnje vrijeme, a naročito pomorac, ima potrebu za druženjem i razgovorom, posebno u ugodnom i opuštenom ozračju kakvo smo imali i ove godine.

POSJET BRODU «KRKA» 5. prosinca 2003. godine
Uoči blagdana, predsjednik Udruge kap. Dražen Komerički, tajnik kap. Ivan Knežević, fra Zlatko J. Šafarić zajedno sa suradnicima Apostolata mora posjetili su posadu broda «Krka», pod zapovjedništvom kap. Željka Mejaša, koji se toga dana zatekao u luci. Ovim posjetom nastavlja se lijepi običaj da uoči Dana pomoraca predstavnici Udruge posjete posadu nekog našeg broda, te čestitajući blagdan ovim "inbarkanim" pomorcima, zažele mirno more i sretan povratak svima onima koji će blagdan dočekati na brodu, mnogi daleko od domovine i svojih obitelji.
Tom prilikom Udruga je zapovjedniku i posadi poklonila sliku sv. Nikole, a posada je svoje goste zadržala na dobroj brodskoj marendi.

Prosinac je vrijeme kad iz tiska izlazi novi broj «Kapetanovog glasnika» i to broj 7, koji će stići do svih naših članova putem pošte na njihove kućna adrese.

SVEČANO OBILJEŽENA 150. OBLJETNICA POMORSKE ŠKOLE U SPLITU
25. studenog 2003. godine u dvorani nadbiskupijskog sjemeništa predstavljena je monografija «150. obljetnica Pomorske škole u Splitu». Tu su se u svečanom ozračju sreli mnogi bivši i sadašnji pomorci, nekadašnji učenici ove škole, međusobno i sa svojim profesorima. Prezentaciji je prisustvovao veliki broj članova naše Udruge.

20.-21. studenog 2003. - Paneuropski pomorski simpozij održan je u Splitu.

28. listopada 2003. - predstavljena je knjige autorice mr.sc. Marine Vokić Žužul na temu: «Republika Hrvatska i isključivi gospodarski pojas». Svečano predstavljanje održano je u Zavodu HAZU u Splitu, a pred brojnim auditorijem o knjizi su govorili prof.dr.sc. Ivo Grabovac, prof.dr.sc. Vesna Barić-Punda, akademik Davorin Rudolf i sama autorica.

24. listopada 2003. - u Zagrebu je, u organizaciji Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održan znanstveni skup «Pomorsko pravo i pravo mora - interesi Hrvatske».

25. rujna 2003. - Svjetski dan pomorstva obilježen je u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske u Pomorskom muzeju grada Splita.

16. rujna 2003. - u Splitu u ratnoj luci Lora proslavljena je 12. obljetnica osnivanja Hrvatske ratne mornarice.

17. lipnja 2003. - redoviti godišnji sastanak djelatnika, suradnika i prijatelja Apostolata mora, održan je ove godine u Supetru na otoku Braču.

Iz tiska je izašao novi broj našeg časopisa «Kapetanov glasnika» broj 6, koji će stići tokom svibnja na kućne adrese svih naših članova.

8. - 9. svibnja 2003. - Paneuropski pomorski simpozij

JAVNA TRIBINA 25. veljače 2003. god.
Zajedno s Ministarstvom pomorstva, prometa i veza, naša Udruga je organizirala prvu ovogodišnju tribinu, održan u Sali Hrvatskoj hidrografskog instituta, pod naslovom «STANJE SIGURNOSTI PLOVIDBE U RH U PROTEKLOJ GODINI I OSVRT NA NEDAVNO POTONUĆE TANKERA «PRESTIGE»».
Nakon pozdravne besjede predsjednika Udruge kap. Dražena Komeričkog, glavni inspektor MPPV kap. Mario Babić izvijestio je o stanju sigurnosti plovidbe u 2002. godini, naglasivši kako nam prijeti opasnost da se ponovno nađemo na tzv. crnoj listi. U svim hrvatskim lukama izmanipulirano je tek 18,2 milijuna tona, a 70% brodova koji su uplovili u naše luke stariji su od 20 godina. Posebno zabrinjava što su u naše luke u protekloj godini uplovila čak 23 tankera starija od 30 godina.
U drugom dijelu svoga izlaganja kap. Mario Babić je komentirao nedavno potonuće tankera «PRESTIGE», rekavši kako će i RH uz mnoge mjere sigurnosti morati odrediti i luku zakloništa za tankere koji će uplovljavati u Omišalj.
U nastavku je mr. Tatjana Krilić, viši PSC kontrolor govorila o stanju mornarice prema Pariškom memorandumu, konstatiravši da nekim našim brodovima (sa dva zaustavljanja) prijeti mogući izgon iz luka zemalja članica PM.
Detaljniji podaci mogu se naći na web stranici www.parismou.org.
O «International Ship and Port Facility Security Code» govorio je kap. Boris Mirković, inspektor sigurnosti plovidbe, a potom je otvorena diskusija o izloženim temama.
Brojni članovi Udruge, svojim zanimljivim pitanjima i diskusijom učinili su ovu tribinu veoma zanimljivom. Dobra je zamisao da se ovakva tribina organizira početkom svake godine. Analiza podataka i događaja iz protekle godine uvijek može biti zanimljiva i korisna.

BLAGDAN SV. NIKOLE 6. prosinca 2002. godine
Na sam blagdan u poznatom splitskom zavjetnom svetištu Gospe od Pojišana, gdje već stoljećima dolaze pomorci i njihove obitelji, u 19 sati održano je svečano misno slavlje koje je predvodio monsinjor Slobodan Štambuk, biskup-promotor Apostolata mora u Republici Hrvatskoj.
Poslije mise predstavljen je novi broj Sidra - glasnika Apostolata mora, a pomorci i članovi obitelji pozvani su na skromno čašćenje u samostanskoj dvorani.

PRIGODNI DOMJENAK 5. prosinca 2002. godine
O blagdanu sv. Nikole, zaštitnika svih pomoraca, prigodni domjenak postao je već tradicionalni događaj, koji su i ovog puta zajednički organizirale Udruga pomorskih kapetana i Udruga pomorskih strojara.
Domjenak je i ove godine organiziran uoči blagdana u restoranu «Dva srca». Pozivu na ovu prigodnu svečanost odazvali su se mnogobrojni članovi Udruge, predstavnici pomorskih agencija ovoga grada i Apostolata mora.
Večer je kao i obično protekla u ugodnom ozračju, jer su susreti starih znanaca s «kuverte» i «makine», s mora i kraja, svejedno, uvijek radosni i srdačni, a naročito uz ukusni zalogaj i dobru kapljicu kako je to bilo i ovog puta. Prepričavale su se različite zgode i nezgode, pa i one već pomalo zaboravljene.
Ovi susreti su dobra prilika i za nova poznanstva, za razgovor o aktualnim problemima, ali i o planovima i očekivanjima.
Za podupiruće članove upriličen je i ove godine skromni božićni domjenak, kojom prilikom su dodijeljena priznanja novim članovima.

POSJETE BRODOVIMA «ANTARES», «KASTOR» i «RIGEL» 5. prosinca 2002. godine
Predstavnici Udruge i Apostolata mora, uoči blagdana posjetili su posade lučkih tegljača «ANTARES», «KASTOR» i «RIGEL», privezanih u Gradskoj luci.
Predsjednik Udruge, kap. Dražen Komerički, zapovjednicima triju lučkih tegljača uručio je slike sv. Nikole, te im u prigodnoj zdravici uz ostalo rekao: «U sv. Nikoli nađite snagu i utjehu kada vam bude potrebna, kako u fortunalu tako i u bonaci».
Nakon posjete našim pomorcima, predstavnici Udruge i Apostolata mora, želeći iskazati svoju ljudsku i pomoračku solidarnost, posjetili su i grčkog mornara Paraskevasa Liakakosa, koji samuje na napuštenom tegljaču «ELPIDA», privezanom uz obalu nekadašnjeg rezališta u Sv. Kaji. Grčki pomorac je goste skromno počastio, a predstavnik Udruge mu je tom prilikom uručio novčani dar - 500,00 kuna.

Prosinac, uz blagdan i prigodni domjenak sv. Nikole, najavljuje i 5. broj «Kapetanovog glasnika", koji će tokom mjeseca stići na Vaše adrese.

26. rujna - 12. listopada 2002. - u okviru obilježavanja Svjetskog dana pomorstva, pod pokroviteljstvom grada Splita, Udruga Vila Velebita, dobrovoljna pomorska udruga Republike Hrvatske sa suradnicima organizirala je izložbu pod nazivom «Pomorstvo grada Splita 2002. godine». Izložba je priređena u kulturnom središtu mladih grada Splita.

26. rujna 2002. - u Pomorskom muzeju grada Splita, u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske, održana je svečanost u povodu Svjetskog dana pomorstva. Teme proslave su bile: «IMO - Sigurnije pomorstvo zahtijeva kulturu sigurnosti» i «ITF - Dajte pomorcima da budu sigurni». Također je spušten u more vijenac u znak sjećanja na nastradale pomorce.

26. lipnja 2002. - U Orebiću je održan godišnji susret djelatnika i suradnika Apostolata mora.

Mjesec je svibanj, na Vaše kućne adrese biti će poslan 4. broj «Kapetanovog glasnika».

PRVA REDOVNA SKUPŠTINA UDRUGE 4. travnja 2002. godine

PREDAVANJE 16. siječnja 2002. godine
Tema: «Obavljanje inspekcijskih pregleda sukladno ISM kodeksu».

BOŽIĆNI DOMJENAK 20. prosinca 2001. godine
Za podupiruće članove naše Udruge organiziran je i Božićni domjenak, a tom prigodom, uz ugodno druženje, dodijelili smo Zahvalnice za suradnju i poticaj za budući rad.

PRIGODNI DOMJENAK 5. prosinca 2001. godine
U restoranu «Tri srca» održan je prigodni domjenak uoči blagdana sv. Nikole, u organizaciji naše Udruge i Udruge pomorskih strojara Split. Domjenak je omogućio susrete kolega i čavrljanje u ugodnoj i lijepoj atmosferi.

POSJET BRODU «VLADIMIR NAZOR» 5. prosinca 2001. godine
Predstavnici naše Udruge i Apostolata mora posjetili su zapovjednika i posadu m/t «Vladimir Nazor» i predali im na poklon sliku sv. Nikole s posvetom.

Prvi dani prosinca uz blagdan sv. Nikole najavljuju i novi broj glasnika «Kapetanov glasnik» broj 3, koji će biti dostavljen na Vaše kućne adrese.

JAVNA TRIBINA 22. studenog 2001. godine
Javna tribina, održana u prostorijama Hrvatskog hidrografskog instituta - Split, s temom «Problematika srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja pomorskog časničkog kadra i pregled brodova sukladno STCW konvenciji»
Predavači su bili: kap. Boris Mirković, inspektor sigurnosti plovidbe MPPV, prof. dr.sc. Drago Pavić, dekan Visoke pomorske škole u Splitu i dipl. ing. Ranko Avelini, ravnatelj Pomorske škole u Splitu. Zahvalna tema privukla je zaista veliki broj zainteresiranih.

JAVNA TRIBINA 15. svibnja 2001. godine
Javna tribina, održana u prostorijama «Jadroplov» - Split, s ciljem upoznavanja pomoraca sa stanjem sigurnosti plovidbe i obvezama posade broda, koje proizlaze primjenom međunarodnih ugovora iz područja sigurnosti plovidbe.
Predavači na tribini su bili: kap. Mario Babić, glavni inspektor MPPV, mr.sc. Tatjana Krilić, pomoćnik glavnog inspektora MPPV, dipl.ing. Željko Kiperaš, viši savjetnik MPPV i Igor Vidović, ravnatelj HRB.

U mjesecu svibnju, odmah po sv. Duji, patronu našega grada, izlazi «Kapetanov glasnik» broj 2, kako je odlučeno da glasnik bude štampan kao dvobroj, te će biti podijeljen članovima putem pošte na kućnu adresu.

PRVI PRIGODNI DOMJENAK 5. prosinca 2000. godine
Naša Udruga je u prvoj godini postojanja zajedno s Udrugom pomorskih strojara - Split, 5. prosinca 2000. godine uoči dana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika i male djece, organizirala zajednički domjenak u lučici J.K. Split, u restoranu «Re di Mare», našem patronu u čast.
Pozivu za ovu malu svečanost odazvali su se naši mnogobrojni članovi, predstavnici mnogig pomorskih institucija našega grada i crkve.
Večer je protekla u ugodnom okruženju susreta starih poznanika s mora ili kopna, s broda ili kraja, novim poznanstvima, prepričavanju minulih dogodovština, današnjih problema i budućih planova.
TOM PRIGODOM JE PREDSTAVLJEN I PRVI BROJ GLASILA NAŠE UDRUGE «KAPETANOV GLASNIK».
Na dan sv. Nikole našeg zaštitnika, održana je sveta misa u crkvi Gospe od Pojišana.
Ponosni smo što smo tako i mi obilježili taj Dan, ostajemo u vjeri da će ova druženja postati tradicijom naše Udruge.

 
Sva prava pridržana - Copyright 2006 - hosting&design: www.st-print.hr